De Utrechtse
Wielervereniging

Wedstrijdgroepen

De wedstrijdgroepen zijn er voor alle leden die zich willen specialiseren in het rijden van wedstrijden. Dat kan met of zonder licentie, losse wegwedstrijden, competities, (ploegen)tijdritten etc. Wie wedstrijden wil rijden kan het beste meetrainen in een wedstrijdgroep.

Hoofdtrainers & contact
De hoofdtrainers van de wedstrijdgroepen zijn Roos Anneveldt (dames), Bas Boenders (heren met licentie) en Robert Bartels (heren zonder licentie). Samen coördineren zij de wedstrijdgroepen, ze hebben contact met de wedstrijdtrainers en geven de input door voor de trainingsthema's. Heb je een vraag of suggesties, dan kun je hen bereiken via wedstrijd@cs030.nl.

Eigenschappen wedstrijdgroepen

  • Focus op snelheid en wedstrijdvaardigheden. In de wedstrijdgroepen wordt strakker op het schema gestuurd om aan specifieke trainingsdoelen te werken.
  • Technische invulling: aandacht voor wedstrijd specifieke vaardigheden: (snelle) bochten, pelotonvaardigheden, sprinten/demarreren en behendigheid
  • Conditionele elementen: focus op relatief korte, explosieve intervallen icm goed tussentijds herstel tussen de oefeningen. Je traint met name je snelheid en explosiviteit, niet zozeer je (lange) duuruithoudingsvermogen.
  • Opbouw seizoen: kwartaal 1 opbouwen richting het seizoen, kwartaal 2 en 3: intensieve (interval)training om lichaam de benodigde prikkels te geven tussen de wedstrijden door. We gaan er bij de invulling van uit dat je in de winter hebt door getraind. De wedstrijdgroepen stoppen begin september na de clubdag; in het najaar trainen we gezamenlijk in de allroundgroepen.
  • Toegankelijkheid: je meldt je voorafgaand aan een kwartaal aan en traint minimaal 50% van de trainingen mee. Dit wordt aangekondigd in de nieuwsbrief. Je wordt op niveau ingedeeld in een vaste groep.

Niveaus

  • Bouwt op van renners/sters die een aantal funklasse wedstrijden willen rijden tot licentierijders met een volle wedstrijdkalender. Je hebt sowieso wel een goed basisniveau nodig: de wedstrijd 1 groep correspondeert qua niveau ongeveer met allround 2.
  • Per trainingsgroep wordt rekening gehouden met de wedstrijdambities. Als in een periode door een groep veel wedstrijden worden gereden kunnen zaterdag- en woensdagtrainingen hier op worden aangepast. Renners en trainers stemmen dit onderling af.
  • Het aantal groepen hangt af van het aantal aanmeldingen per kwartaal. Er kunnen eventueel dubbele groepen of tussengroepen worden geformeerd of groepen worden geschrapt (bij onvoldoende animo). Ook kan per week worden afgeschaald (bijv. ivm weersvoorspelling).

Groep

Kruissnelheid

 Trainingsdoel

Trainingsinhoud

Wedstrijd 1

32 km/u

Veilig deelnemen aan funklasse / vrouwenwielrennen

Conditioneel: snelheid en explosiviteit

Technisch: behendigheid, (snelle) bochten, sprinten/demarreren, groepsrijden

Tactisch: koersinzicht

Wedstrijd 2

34 km/u

Wedstrijdfit raken/blijven. Competitief deelnemen aan funklasse /  vrouwenwielrennen of amateurs (dames)

Wedstrijd 3

36(+) km/u

Wedstrijdfit raken/blijven. Competitief deelnemen aan sportklasse / amateurs / elite (heren) of amateurs / elite (dames)

→ De kruissnelheid is de groepssnelheid in de zomer bij een gematigde training ('D2'), op een vlakke weg zonder noemenswaardige wind. Dit is dus de snelheid die je redelijk eenvoudig bij moet kunnen houden in de groep.

Wedstrijden rijden
Wedstrijd rijden in Nederland werkt met een licentiesysteem. Alle leden van CS030 worden automatisch lid van de KNWU en krijgen zo een basislicentie waarmee je bijvoorbeeld trainingswedstrijden op de Nedereindseberg in Nieuwegein kunt rijden. Wil je criteriums of klassiekers rijden, dan heb je een andere licentie nodig. Deze kun je als CS030-lid bij de KNWU krijgen via je eigen KNWU-account.

Als je wedstrijd wilt rijden kun je het beste meetrainen in een van de wedstrijdgroepen. Daar wordt je gericht voorbereid op het rijden van wedstrijden en kom je in contact met andere wedstrijdrijders.

Voor meer vragen over andere mogelijkheden, kosten en voorwaarden voor licenties verwijzen we je naar de website van de KNWU. Voor vragen over wedstrijdwielrennen bij CS030 kun je een e-mail sturen naar de hoofdtrainers van de wedstrijdgroepen: wedstrijd@cs030.nl.

Leden Login